skip to Main Content
Webshoppen er lukket, og jeg sælger desværre ikke mine julehjerte-skabeloner på nærværende tidspunkt. Disse sider er bevaret for flettevejledningerne, hvis du tidligere har købt en af mine skabeloner.

Skabelonerne til 24 af mine bedste julehjerter er udgivet i min bog, som du kan læse mere om her.

Origami Julehjerte Skabelon

Beskrivelse

Sværhedsgrad:
Klip
Flet

Her mødes to af mine passioner: julehjerter og origami, med den traditionelle flappende fugl foldet ind i et flettet julehjerte.

Papiret til fuglen kommer fra selve udklippet til det cirkel-formede hul, og hele julehjertet er naturligvis lavet i kun to stykker papir: det hvide og det røde. Der er nu brugt en smule lim for at få flapper og fugle-papiret til at opføre sig pænt.

Før du begiver dig ud på at lave dette julehjerte bør du øve dig i at folde den flappende fugl. Der er mange gode instruktioner på nettet, fx på origami-instructions.com. Vær opmærksom på at fuglen i hjertet bliver ret lille, og at dit “kvadrat” i hjertet de fleste steder består af to lag papir. Desuden er almindeligt glanspapir faktisk ikke helt let at folde med.

Klippevejledning

De to julehjerte-dele er helt ens. Tilgengæld er for- og bag-side på hver hjertedel en smule forskellige: for at kunne sætte papiret til fuglen sammen, så klippes der forskellige slidser på for- og bag-side der passer ind i hinanden, som i et parallel-flet. Sådanne slidser klippes to steder: til at sætte rød-rød og hvid-hvid stykkerne sammen, samt til at sætte rød-hvid-stykkerne sammen bagefter. Dette er altsammen angivet på skabelonen.

Julehjertet har mange parallel-flet. Som altid er det meget vigtigt at få slidserne præcise, både under tegning og klip for at undgå, at dele af julehjertet bliver krøllet mens andre strukket.

Flettevejledning

Flet først hele julehjertet, og bekymr dig derefter om papiret til fuglen.

Der er adskillige indre flapper: som sædvanligt kan de godt udskydes til sidst, men fletter du dem undervejs kan det godt hjælpe lidt på stabiliteten. Hvis du undlader at flette dem, så vær meget omhyggelig med at tælle farver, så du er sikker på ikke at flette forkert. Brug evt. billedet her på siden som reference.

Der er to tricky steder, pga. parallel-flettene:

  1. De røde trekantede felter på siden af cirklen. Her skal en lille trekantet flap hives igennem en slids af halv bredde, og det er svært at få fat, og svært ikke at rive i hjertet.
  2. Bunden af julehjertet. Her skal man være meget opmærksom, da man let kommer til at flette farverne forkert. Når resten af hjertet er flettet, flet først det nederste hvide felt til højre udenom den røde flap, og ignorér resten (se billedet nedenfor). Sørg derefter for det andet hvide felt ved at flette den tilhørende røde flap ind. Dan tilsidst hjørnet som normalt.

 

Klargøring til at folde

Dernæst skal papiret til fuglen sammensættes. Målet er at sætte de fire papir stykker der nu hænger ned i cirklen sammen til ét kvadrat, foldet i “kvadrat-basen” kendt fra origami.

Fold først papiret inde i cirklen som angivet på den uflettede model nedenfor. Bagsiden foldes ligesom forsiden, blot spejlet.

Læg mærke til hvilke linjer er “dal-foldet” (dvs. den farvede side af papiret rører sig selv efter folden) og hvilke er “bjerg-foldet” (dvs. bagsiden af papiret rører sig selv efter folden).

Nu skal de to dele røde papir sættes sammen. Dette gøres via den af de stiplede linjer fra skabelonen, der peger ud til siden. Klip derfor, hvis du ikke allerede har gjort det, igennem den første halvdel af den stiplede linje på forsiden af den røde del, og klip den anden halvdel igennem på bagsiden. Nu kan for- og bagside slidses sammen som i parallel-flet. Sørg for at det “løse” halvkvadrat ender på indersiden, så det ikke skæmmer den foldede fugl. Anvend evt. lim for at fixere papiret: Når først fuglen er foldet så holder folderne selv stykkerne på plads, men det gør selve folderiet lettere hvis man bruger lidt lim forinden. Gør nu samme procedure med den hvide del (vær sikker på at “tråden” hvorfra de hvide og røde stykker hænger ikke vikles sammen her).

Rød og hvid skal nu sættes sammen på lignende vis: slids det der nu er forsiderne på kvadrat-basen sammen, efter at have lavet de nødvendige klip i papirerne. Anvend evt lim bagefter. Sikr igen at det “løse” halvkvadrat ender på indersiden af kvadrat-basen. Gentag på bagsiden.

Nu skulle du have den færdige kvadrat-base i ét stykke, åben i bunden:

Nu mangler du blot at folde den flappende fugl. Følg fx instruktionen jeg linkede til tidligere.

Du kan også overveje at folde den traditionelle trane. Vær opmærksom på at papiret bliver tykkere her, og det kan blive lidt sværere at få spidst næb på din trane.

God flettelyst!

Back To Top