skip to Main Content
Webshoppen er lukket, og jeg sælger desværre ikke mine julehjerte-skabeloner på nærværende tidspunkt. Disse sider er bevaret for flettevejledningerne, hvis du tidligere har købt en af mine skabeloner.

Skabelonerne til 24 af mine bedste julehjerter er udgivet i min bog, som du kan læse mere om her.

Krydsende Julehjerter Skabelon

Beskrivelse

Sværhedsgrad:
Klip
Flet

Skal vi flette vores julehjerter sammen — på tværs?!

Det er sjovt at lege med hvordan man kan lade et julehjerte bruge 3 dimensioner. Dette julehjerte er en af de konceptuelt simpleste måder at gøre dette på: nemlig at tage to flade hjerter og lade dem krydse hinanden på tværs. Vi har dette julehjerte hængende ned fra loftslampen i stuen igennem hele december, hvor den gør det rigtig flot.

Julehjertet er rigtig let at klippe. Fletningen tager lidt tid at forstå, men når man først ser princippet, så er det faktisk heller ikke så svært.

Lad dig ikke skræmme af denne vejlednings længde — det er bare for at sikre, at du ikke går i stå i princippet bag flettet.

Klippevejledning

Du skal klippe 2 af hver farve hjertedel. Følg skabelonen omhyggeligt, især omridset af hjertedelene. Klip eller skær de angivne linjer helt som angivet: vær præcis, men gå hellere en lille smule for langt end for kort.

Flettevejledning

Det færdige værk skal ligne to helt almindelige julehjerter der krydser hinanden. Dette er dog en illusion for i virkeligheden flettes hver hjertedel med sine to naboer:

Krydsende Julehjerter princip

Krydsende Julehjerter princip

Hver hjertedel består af et “øvre” og et “nedre” trekantet område i forhold til den lodrette, halvt gennemskårede diagonal. Den “øvre” er den halvdel med hjerte-buen på, og den “nedre” er den halvdel, der har den lukkede ende af flapperne. Hver hjertedel flettes sådan, at den nedre halvdel fletter med sin højre nabos øvre halvdel (set oppefra, her og senere). Slidserne i hjertedelenes diagonal er så flapperne kan komme forbi hinanden når de har brug for det.

Vi kalder de hvide hjerte-dele A og C og de røde B og D. A’s nedre halvdel skal flettes med B’s øvre halvdel, B’s nedre med C’s øvre, C’s nedre med D’s øvre, og tildsidst D’s nedre med A’s øvre.

Fold nu hver eneste hjertedel i den lodrette diagonal sådan at den nedre halvdel peger 90 grader til højre. Bevar denne fold under hele flettet, hele tiden.

Start nu med det øverste felt. På hver hjertedel er det øverste felt delt i to trekanter: den øvre og nedre trekant i forhold til den foldede diagonal. A er Hvid og har diagonal-snit nedefra og op. A’s første flaps nedre trekant skal flette med del B’s første flaps øvre trekant, og A skal udenom. Flet A’s første flap udover B’s første flap, og slids så diagonalsnittene øverst i flapperne sammen, således at resten af B’s flap kan slippe forbi A’s flap.

Derefter skal B’s første felts nederste trekant udenom C’s første felts øverste trekant: Stik blot den trekantede flap der er C’s øverste trekant ind i B’s nederste trekant. Vær omhyggelig at flettet er korrekt på begge sider af flapperne.

Så skal C’s nederste trekant udenom D’s øverste trekant. Dette er ligesom da A skulle udenom B. Sidst flettes D’s nederste trekant udenom A’s øverste.

Derefter kan den øverste flap på alle fire dele flettes hele vejen ned uden problemer.

Den næste flap foregår helt på samme vis, men kan være lidt sværere fordi hjertedelene nu allerede sidder sammen. Start igen med del A, og flet så feltet omkring diagonalen udenom B’s, og fortsæt præcist som før hele vejen rundt. Derefter flettes flappen færdig på alle fire dele.

Bundfeltet flettes som de andre midter-felter, men er sværere fordi der ikke er meget plads. Her kan det hjælpe at først flette A med B og dernæst C med D. Flettet færdiggøres så ved at flette B med C og D med A: Den nedre trekant i B skal udenom C’s øvre trekant. C’s øvre trekant er blevet amputeret lidt for at gøre dette lettere. Brug fx prægepind eller andet spidst til at trykke med. Man kan også åbne hjerte-delene op fra foroven, så man kan rette til indefra. Gentag med D udenom A.

Til hanken klippes et smalt hak i midten af bunden, så hanken kan komme forbi det tværgående hjerte.

God flettelyst!

Back To Top