Tredje Søndag i Advent

Julehjerte - Tredje søndag i Advent, Julehjerte adventskrans på Julehjertedesign.dk

Sværhedsgrad

Klip
 
Flet
 
Design
 


Skabelon til Julehjertet

Julehjerte skabelon pdf format: Tredje Søndag i Advent julehjerte, julehjerte adventskrans Julehjerte skabelon svg format: Tredje Søndag i Advent julehjerte, julehjerte adventskrans
 

Dette er så det tredje julehjerte i Adventskrans-serien. Julehjertet følger naturligvis stilen fra det to forgængere, men er dog lige en tand mere kompliceret pga. det tredje lys.

Klip

Klipningen af julehjertet foregår meget ligesom på Første søndag i advent. Jeg anbefaler at skære krans med skalpel snarere end at klippe den, mens resten af hjertet foretrækker jeg at klippe (med en spids saks).

Flet

Julehjertet kan godt være overraskende tricky at flette: den hakkede kranse-kontur driller hele tiden, og de mange falske felter og indre flapper forvirrer hvad der skal øverst og nederst.

Første felt skal have hvid yderst. Julehjertet er grundlæggende set et 3×3 flet, og flet først disse egentlige, gennemgående flapper (samt den kløvede bund). Pas dog på: pga. de indre flapper (som du endnu ikke har flettet) flettes 3×3-grundformen ikke blot rød-hvid-rød-hvid. Forskellen er at det allerførste felt er hvidt, men alle de andre 8 grund-felter skal flettes som havde det været rødt. Da parallel-flettet laves i den hakkede kranse-kontur kan dette være lidt besværligt at udføre under flet.

Se billedet for hvordan julehjertet ser ud efter “grund-fletning”.

Derefter skal de indre flapper og de falske felter møjesommeligt flettes. Dette skulle ikke give egentlige problemer, men kan godt være et pille-arbejde. Jeg brugte tit min skalpel til forsigtigt at skubbe til en flap da pølsefingrene bliver for store. De falske felter inde i kransen kan især godt være svære at få fat i.

Efter flet limede jeg lidt tre steder: den øverste lysstråle der går fra det midterste lys, det hvide felt hvis nederste højre hjørne er op til den hvide trekant over det højre lys, samt det hvide felt op ad det venstre lys. Især sidstnævnte kunne godt have været undgået hvis jeg havde inkorporeret et lommesnit i den røde del til at låse feltet.

Design

Jeg havde jo forlængst besluttet den overordnede udformning fra det [første julehjerte i Advents][http://johansjulehjerter.dk/forste-sondag-i-advent/]-serien, så design-beslutningerne bestod i at bestemme hvordan lys og lysstråler skulle placeres, samt hvordan snit og flet skulle lægges for at gøre hjertet mest muligt stabilt. Jeg løste designet i den rækkefølge og bestemte først udseendet af julehjertet helt uden at tænke over flettet.

Grundlæggende set er julehjertet – som de foregående – et 3×3 flet, men hvor lysstrålerne og den kløvede bund tilføjer ekstra felter. Jeg startede med at beslutte hvordan lys og krans skulle snittes. Jeg ville gerne undgå at det store felt med krans og lys blev for slapt: man kunne naturligt have lagt snittet sådan at hele det midterste lys’ konturer lå helt i den røde del, men så ville det lys “stikke op” ad det midterste flet, og man ville være nødt til at lime det ind til det hvide papir bagved for at undgå, at de flapsede løst.

Mit endelige design lægger i stedet mere af lysenes kontur i den hvide del. Det får i stedet det store hvide felt imellem de to af lysene til at flapse, hvilket jeg løste ved at låse flappen med et lommesnit i den røde del, der definerer kransens overside. Samme løsning blev brugt i [andet søndag i advent-julehjertet][http://johansjulehjerter.dk/anden-soendag-i-advent/].

Det højre lys kunne også være blevet skåret udelukkende i den røde del, men det ville også få det til at sidde løst. På mit design bliver feltet i stedet låst fast ved en slags lomme-snit i den hvide del.

Som tidligere er ilden i lysene og hullet i kransen udgjort af falske felter, hvor lidt lap skubbes ud gennem et snit i det foranliggende papir. Hullet i kransen kunne også have været opnået ved blot at skære det ud af den røde side, men så ville feltet “flyve” for meget ovenpå det hvide. At lave det som et falsk felt, hvor det hvide stikkes nedefra og op, giver en svag perspektiv-effekt.

De fleste af lys-strålerne er lavet simpelt som meget spidse indre flapper. Dette kunne dog ikke lade sig gøre for spidsen over julehjertet til højre, da to indre flapper her ville gennemskære hinanden. Derfor lægges denne spids i den røde del.

Som tidligere er den kløvede bund opnået med et enkelt parallel-flet.

God flette-fornøjelse, og læg en kommentar her eller del på sociale medier hvis du får lavet nogle af advents-julehjerterne!

Advent var Julehjertet i Julekalenderen 13. december 2015
Tredje Søndag i Advent var Julehjertet i Julekalenderen 13. december 2015
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.