Redskaber

Her er artikler jeg har skrevet om redskaber til klip, flet eller design af julehjerter.

Julehjertets Anatomi

Forvirret over hvad jeg mener med “hjertelap”, “første felt” og “falsk flap”? Dette er ord jeg bruger i bl.a. flettevejledningerne om de forskellige dele af julehjerterne. Da jeg selv har introduceret en del af ordene kender andre mennesker dem naturligvis ikke så godt. Derfor har jeg lavet følgende oversigt over Julehjertets anatomi:

Udgivet i Redskaber | Skriv en kommentar

Design af julehjerter på computeren med Inkscape

Inkscape er et rigtig fint vektor-tegnerprogram, der er let at bruge, virker på alle platforme og er helt gratis (det er faktisk open source). Her giver jeg blot en hurtig indføring til de værktøjer i Inkscape der er vigtigst for julehjerte-design.

Udgivet i Redskaber | Tagget , , | 1 Kommentar

 

Værktøj i skoven. © Mikkel Pape
Værktøj i skoven. © Mikkel Pape

6 tanker om “Redskaber

 1. Hej Johan,

  Fed side! Måske du kan hjælpe – jeg skal holde julefrokost for mine venner og ville gerne lave lidt aparte pynt:-)

  Har søgt forgæves efter en skabelon til et julehjerte med et sejt kranie som jeg engang så på en rockbar! Har du set sådan et?

  uh – jeg ville blive så glad hvis jeg kunne lave sådan et:-)
  mvh

  Daniel

  1. Hej Daniel, mange tak. Hehe, dejlig “Nightmare Before Christmas” julestemning med et kranium-hjerter :-) Desværre har jeg aldrig set en skabelon til sådan et hjerte – og jeg tror jeg har læst alle danskudgivne bøger om julehjerter :-( Jeg har heller ikke selv designet sådan et. Men jeg har sat idéen på min (allerede lange) liste af motiver der kunne være sjove at lave.
   Skriv gerne igen hvis det lykkes dig at opspore hjertet!
   Hilsen Johan

 2. Hej Johan
  Hvad er dine råd angående glanspapir? Hvor køber du dit glanspapir, og hvilke specielle typer findes der?

  1. Hej Lisbet
   Almindeligt glanspapir i butikkerne svinger meget, synes jeg, og det er svært at bedømme før man står med det i hånden. De to faktorer der svinger mest er papirets kvalitet og farven. Glanspapir er på sædvanlige parametre ret dårlig papirkvalitet, men de gode typer egner sig til julehjerter fordi det er så tyndt og føjeligt, at det gør det lettere at flette. Glanspapir der er for sprødt og nærmest kun hænger sammen i glaseringen vil flosse og sætte sig fast i sig selv under flettet. Med hensyn til farve skal man se på dækningen (nogle mærker er ujævne i farven), og det kan især være svært at finde noget med en flot, dyb rød – mange mærker fører postkasse-rød, hvilket jeg finder lidt skrigende. Desuden skal man holde øje med om den hvide er lidt gennemsigtig: det ser nemlig ikke så pænt ud på flettede hjerter, hvor den hvide så vil fremstå forskelligt på hjerte-lapperne og på den flettede krop. Jeg har oplevet glanspapir-sæt hvor den hvide var meget tyndere og mere sjasket end de farvede ark. I min erfaring er al almindeligt glanspapir meget følsomt overfor fugt, og hænger man fx julehjerter i sin udestue kan de finde på at krølle meget sammen: panik ej, men tag dem ind i varmen og tørre – så retter de sig helt ud igen.

   Man kan sagtens eksperimentere med alt muligt andet papir, fx (farvet) kopi-papir, gavepapir, origami-papir, osv. Kopi-papir i almindelig kvalitet flosser meget, hvilket er problematisk til detaljer og under flettet, men man kan købe kreativt papir i bedre kvalitet i A4 og A3 størrelser. Det største minus er, at man sjældent får et glansfuldt udseende. Mange er også glade for mønstret papir, hvor jeg personligt synes det let kan overdøve det flettede motiv. Papir med tekstur kan være rigtig flot, fx mulberry eller unryu, men det kan være udfordrende at både klippe og flette.

   Formentlig fra næste år vil jeg begynde selv at forhandle papir. Jeg har fundet en leverandør af almindeligt glanspapir i flotte farver og god kvalitet. Jeg har også i Italien fundet noget kraftigere, utroligt lækkert papir med et virkelig flot finish som jeg glæder mig til at forhandle. Det er lidt anderledes at flette dette kraftigere papir end glanspapir, men ikke nødvendigvis sværere.

   Flettede hilsner
   Johan Rosenkilde

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.