skip to Main Content

Kontakt

Bemærk at jeg ikke længere sælger julehjerter eller papir, og at som regel ikke tager imod specialbestillinger på fx design af julehjerter. Velgørende foreninger og andre gode formål er velkomne til at kontakte mig.

E-mail: johan@johansjulehjerter.dk


Johans Julehjerter
v/ Johan Rosenkilde
Bistrupgårdsvej 29
3460 Birkerød

Medie-omtaler og andre optrædender

Har du skrevet om mig, eller har jeg glemt noget i listen ovenfor, så send mig endelig en email på johan@johansjulehjerter.dk.

 

 

 

 

Johan Rosenkilde Julehjerter

Hej, jeg hedder Johan!

Jeg har elsket julehjerter siden jeg flettede mit første hjerte som barn, og jeg har skabt nye motiver og skabeloner lige siden.

 

 

Husk at følge os på Facebook, så du altid ser vores nyeste julehjerter!

Johan Rosenkilde

 

 

Fotogalleri

 

Bernstorff Slot Julemarked 2019 - med julemanden!

Godmorgen Danmark, 24. December 2018

Rødt hjerte og fluesvamp

Pingvinen sælger hjerter!

Johan på Kreative dage i Fredericia 2019

Johan Og Hans Julehjerter Workshop På Scenen

Johan og hans Julehjerter Workshop på scenen

Klassisk hjerte i skoven

Johan med KÆMPE hjerte!

Bernstorff Slot Julemarked 2019

Julehjertets historie

Det kommer bag på mange, at Julehjertet er en særlig dansk tradition. Det har bredt sig en smule fra Danmark til de andre nordiske lande, måske især Norge hvor det hedder en “julekurv”. Men udenfor Skandinavien er det enten ukendt eller kendt som “danske flettede hjerter”.

Det ældste julehjerte vi kender er flettet i 1850’erne af selveste H. C. Andersen som en gave til H. C. Ørsteds børn (ja, den berømte videnskabsmand). Hjertet er gult og grønt, lidt skævt, og har 5 flapper på hver del. Der er ingen hank. Digteren var en virtuos med en saks, og ville ofte klippe eventyrlige silhouetter til sine tilhørere mens hans fortalte sine eventyr. Vi ved ikke med sikkerhed at H. C. Andersen opfandt teknikken, men det er nærliggende at tro om så kreativt et menneske.

Der gik nu stadig et stykke tid, før julehjertet blev sat på hvert et dansk juletræ. Det tog først rigtig fart i 1890’erne i de nyetablerede børnehaver. De var inspireret af Friedrich Fröbels nye idéer, og her blev papirklip brugt som et centralt pædagogisk værktøj. Det er fx Fröbel der opfandt og udbredte de flettede stjerner som vi i dag kalder “julestjerner”, og som stort set alle danskere har prøve at flette. Julehjertet blev på samme måde folkeeje med julehjerter hjembragt af børnehave-børnene. Det kan undre, at julehjertet ikke også spredte sig til de tyske Fröbel-børnehaver, men det ser altså ikke ud til at være sket.

Allerede i starten af 1900-tallet er det tydeligt at julehjertet nu var bredt kendt: vi har utallige tegninger, og endda visse fotografier, af juletræer med julehjerter på. Det er også fra denne tid at vi ser de første julehjerter med særlige mønstre og motiver. Mange af disse er i dag betragtet som gyldne klassikere.

Benno Blæsilds “Flettede hjerter – et særtræk ved den danske jul” er en kort men betagende fortælling om julehjertets historie.

Back To Top