Krydsende julehjerter

Julehjerte - Krydsende hjerte. Anderledes 3D julehjerte.

Sværhedsgrad

Klip
 
Flet
 
Design
 


Skabelon til Julehjertet

Julehjerte skabelon pdf format: Krydsende Julehjerter, 3D med skabelon Julehjerte skabelon svg format: Krydsende Julehjerter, 3D med skabelon
 

Skal vi flette vores julehjerter sammen — på tværs?!

Det er sjovt at lege med hvordan man kan lade et julehjerte bruge 3 dimensioner. Dette julehjerte er en af de konceptuelt simpleste måder at gøre dette på: nemlig at tage to flade hjerter og lade dem krydse hinanden på tværs. Vi har dette julehjerte hængende ned fra loftslampen i stuen igennem hele december, hvor den gør det rigtig flot.

Julehjertet er rigtig let at klippe. Fletningen tager lidt tid at forstå, men når man først ser princippet, så er det faktisk heller ikke så svært.

For at overskueliggøre billederne i denne vejledning, så har jeg brugt et krydsende julehjerter med kun 3 flapper, men princippet er helt det samme med 4 flapper.

Lad dig ikke skræmme af denne vejlednings længde — det er bare for at sikre, at du ikke går i stå i princippet bag flettet. Så skynd dig at downloade julehjerte skabelonen og flet løs!

Klip

Man skal naturligvis klippe 4 hjerte-dele til dette julehjerte. Hver del er helt problemfri at klippe: det er blot helt som klassiske julehjerter, dog med et ekstra snit halv igennem hver flap på den lodrette diagonal.

Flet

Først skal vi lige forstå hvordan vi har tænkt os at flette hjertedelene sammen. Hver hjertedel består af en “øvre” og en “nedre” trekant i forhold til den lodrette diagol (altså, lodret i forhold til hvordan et færdig-flettet hjerte orienteres): den øvre er altså den halvdel med hjerte-buen på, og den nedre er den halvdel der har den lukkede ende af flapperne.

Vi har tænkt os at flette de fire hjertedele sådan at den nedre halvdel fletter med sin mod-urs nabos øvre halvdel. Se følgende tegning:

Lad os kalde hjerte-delene A,B,C og D, hvor A og C er hvide, og B og D er røde. A’s nedre halvdel skal altså flettes med B’s øvre halvdel og så fremdeles, indtil D’s nedre halvdel skal flettes med A’s øvre. En stor udfordring med flettet er at udføre flettet i rækkefølge sådan at denne “cirkulære” flette-rækkefølge kan lade sig gøre.

Fold nu hver eneste hjertedel i den lodrette diagonal sådan at den nedre halvdel peger til højre, set oppefra, altså peger i den retning vi har tænkt os at flette den. Bevar denne fold under hele flettet, hele tiden! Så gør du det meget mere overskueligt for dig selv.

Endnu en huskeregel til at overskueliggøre flettet: når vi ser det færdige hjerte fra siden, således at det krydsende hjerte blot er en streg, så skal det vi kan se ligne et helt normalt julehjerte bortset fra at de to hjerte-buer har samme farve. Du kan altså se to hjerter afhængig af hvilken side du ser fra: et med to hvide buer og et med to røde. Det med hvide buer vil have røde felter på midter-diagonalen, mens det andet vil have hvide felter på midter-diagonalen (OBS: det er ikke således på billedet ovenfor – det er fordi jeg har ændret skabelonen en smule siden da).

Flet af øverste flap

Vi starter med øverste felt. På hver hjertedel er det øverste felt delt i to trekanter: den øvre og nedre trekant i forhold til den foldede diagonal.

Tag del A (som altså er hvid og derfor har diagonal-snit nedefra og op — dette er vigtigt!). Dens første felts nedre trekant skal flette med del B’s første felts nedre trekant, og A skal udenom.

Derefter skal del B’s nederste trekant udenom del C’s øverste trekant. Dette er let for det er blot at stikke den indre flap af del C’s øverste trekant ind i del B’s nederste trekant. Man skal lige lirke den bagvedlikkende nedre trekant på del B.

Så skal del C’s nederste trekant udenom del D’s øverste trekant. Dette er ligesom da A skulle udenom B.

Sidst flettes del D’s nederste trekant udenom del A’s øverste. Bemærk at dette præcis kan lade sig gøre fordi vi startede med del A, som var snittet nedefra og op.

Derefter kan alle fire øverste flapper flettes hele vejen ned uden problemer.

Flet af næste flap

Nu skal næste midter-felt flettes. Dette foregår konceptuelt helt ligesom med øverste felt.

Tag igen del A (som er hvid). Den nederste trekant af midterfeltet på del A skal igen udenom den øverste trekant på del B. Princippet er helt som før, men lidt mere finger-drillende fordi alle delene nu sidder sammen.

Derefter skal øverste trekant på del B udenom den på del C. Dette er igen relativt let: stik blot inder-flappen der udgør den øverste trekant på del C ind i del B.

Del C udenom del D er helt ligesom A udenom B.

Og sidst skal del D udenom del A, hvilket kan lade sig gøre fordi vi startede med en del der var snittet nedefra og op.

Nu kan anden flap også flettes hele vejen ned.

Hvis du har fire flapper på dit hjerte, så fortsætter du blot med tredje flap helt ligesådan.

Flet af bund-feltet

Bundfeltet er principielt som de to foregående midter-felter. Det er blot endnu sværere fordi hjerterne er helt låste og der er så lidt plads. Denne gang kan det faktisk hjælpe at flette først del A med del B og dernæst del C med del D. Dette er fordi, at når man først har flettet B med C, er det meget svært at få nedre halvdel af C’s felt igenner det meget lille hul i del B.

Når så A i B og C i D er flettet, færdiggører man med del B i C og D i A. Den nedre trekant i B skal ind i C’s øvre trekant: det er meget stramt og det kan være svært at B’s papir ikke bare krøller sammen inde i C. Jeg brugte en prægepind til at trykke med, og jeg åbnede også hjerte-dele så meget op man kan og rettede til indefra. Det er nu rigtig svært at undgå ikke at krølle papiret her.

Men så skulle julehjertet også være færdigt!

Design

Jeg tænkte over flere måder at realisere to krydsende julehjerter. Man kunne selvfølgelig blot flette to normale hjerter, hvorefter man laver et snit halvt ned i det ene foroven og halvt op i det andet forneden, og disse kan så sættes sammen.
Men det hjerte ville ikke hænge særligt godt sammen (det ville formentlig hurtigt gå fra hinanden, faktisk), og man kan også sige at det ikke “rigtig” er flettet helt sammen.

Idéen med at lave snit i de enkelte flapper, for at lade dem kunne krydse, er derfor den næste naturlige idé.
En løsning derfra er så som den beskrevet ovenfor, hvor en hjertedel fletter med sin nabo. Men der er også en anden naturlig løsning: nemlig at lade en hjertedel flette med den modstående del.

Dette alternativ kan også fint lade sig gøre, og det færdige julehjerte minder ret meget om det beskrevet her.
Der er dog en subtil forskel: hvis en hjertedel fletter med den modstående del, så skal modstående dele altså have forskellige farver, og derfor må naboer have samme farve, parvist. Hvis man fletter med nabo, så har modstående hjerte-buer samme farve.

Forskellen vil man kun komme til at se på hjerte-buerne, for resten af delene er jo flettet. Jeg synes det er meget flottere når nabo-hjertebuerne altid har forskellig farve, og derfor valgte jeg “nabo-flet”-varianten. Den er desværre så noget sværere at flette.

Dog skal det nævnes, at hvis man gerne vil flette med fire forskellige farver, så giver de to varianter meget forskellige farve-mønstre: modstående flet vil vitterligt se ud som to krydsende hjerter, og man ser kun to flet-farve-kombinationer. Nabo-flet-varianten vil derimod have fire forskellige farve-kombinationer.

Krydsende Julehjerter var Julehjertet i Julekalenderen d. 23. december 2015
Krydsende Julehjerter var Julehjertet i Julekalenderen d. 23. december 2015
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterest

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.