Design Selv

Lav dine egne julehjerte-design med dynamiske skabeloner

Med mine “dynamiske skabeloner” kan du let designe dine egne flotte julehjerter på computeren. Skabelonerne lader dig ændre i mønstret men sørger for hele tiden at holde hjertet symmetrisk, og lader dig se hvordan det flettede julehjerte overordnet vil se ud.

Skabelonerne bruges med Inkscape, som er et fremragende og gratis vektor-tegneprogram. Kender du ikke Inkscape, så har jeg skrevet en introduktion til det.

Idéen er at julehjertets flapper styres af linjer, og når du ændrer i “hoved-linjerne”, så kopieres ændringerne over i de andre linjer på symmetrisk vis. Tag fx stjerne-symmetri med tre flapper: her er kun øverste halvdel af første flap hovedlinje for hele resten af hjertet.

3-star-howto

Med andre symmetrier er der flere linjer der skal ændres. Det er altid de lodrette linjer, der er hovedlinjer. Markerer du en linje der ikke er hoved-linje kan du vælge Edit -> Clone -> Select Original (Shift + D) for at markere dens hovedlinje.

Nedenfor kan du downloade skabeloner til forskellige symmetrier og antal flapper.

Stjerne-symmetri

Disse julehjerter kan næsten ikke gå galt: det er rigtig let at lave et flot og særligt mønster, og fordi det egentlig er et 3×3 flet, bliver de normalt også lette at flette.

3 Flapper:

skabelon-svg
designer-3-star

Rotations-symmetri

Til at lave julehjerter med spiralerende mønstre. Du kan downloade til forskellige antal flapper:

2 Flapper:

skabelon-svg
designer-2-rot

3 Flapper:

skabelon-svg
designer-3-rot

4 Flapper:

skabelon-svg
designer-4-rot

Lodret og Vandret Spejl-symmetri

Dobbelt-symmetriske julehjerter giver også let meget fine mønstre.

4 Flapper:

skabelon-svg
designer-4-dobbel

Lodret Spejl-symmetri

Med disse julehjerter skal man arbejde lidt mere, men der er tilgengæld mere frihed til at lave mere særprægede designs.

3 Flapper:

skabelon-svg
designer-3-lodret

4 Flapper:

skabelon-svg
designer-4-lodret

5 Flapper:

skabelon-svg
designer-5-lodret

DesignSelv-Julehjerter fra jer

11 tanker om “Design Selv

 1. For vildt og smukt Johan. …jeg må prøve det ellers må jeg guides når jeg igen er i tisvilde bedste hilsner fra Sanne. Din mors gamle veninde. … vi to mødtes i september i tisvilde. ….?

  1. Tusind tak, Janne. Læg gerne en kommentar eller del et billede på facebook hvis du fletter nogle af hjerterne :-) Og rigtig god fornøjelse!
   Hilsen Johan

 2. Hej Johan
  Jeg kan se på programmet til Kreative Dage i Fredericia, at du skal holde workshop. Skal man melde sig til på forhånd eller er det en åben workshop? Jeg kunne godt tænke mig at få mere inspiration til brugen af Inkscape
  Hilsen
  Karen

  1. Hej Karen
   Ja det er rigtigt: jeg holder 3 workshops på Kreative Dage i oktober, og jeg har også en stand på messen :-) Det skulle give masser af muligheder for at snakke om Inkscape. Sandt at sige har jeg ikke selv været på messen før, men jeg tror det bare er først-til-mølle. Jeg er på 3. scene, hvilket er den mindste.
   Vi ses måske på messen!
   Hilsen Johan

 3. Hej Johan
  Rigtig hyggeligt at møde dig på messen i dag. Jeg fik nogle gode tip til brug af Inkscape. Lige før jeg får lyst til at starte hjerte-fletningen allerede nu. Glæder mig til at se flere af dine hjerter.
  Hilsen
  Karen

  1. Hej Karen
   Tak for du kom forbi – det var en stor fornøjelse at møde en anden ivrig julefletter, og få et glimt af din imponerende (og vel-dokumenterede) samling :-)
   Hvis du har lyst, så ville jeg gerne dele nogle af dine flotte designs som du har lavet med “Design Selv”-skabelonerne her på siden, ligesom dem Carola har lavet ovenfor. Send mig en email på johan@julehjertedesign.dk hvis du kunne tænke dig det.
   Hilsen Johan

 4. Hej Johan

  Fed hjemmeside! Den har virkelig givet inspiration til at bevæge mig ud i nogle mere indviklede designs. Det er jo sindssygt tilfredsstillende, når det lykkes. Det ved du vel alt om.

  Og mega fedt, at du har levet denne guide og Inkscape-skabeloner til at designe selv. Jeg kendte ikke programmet på forhånd, men har lige sat mig lidt ind i det her til aften. Jeg vil nemlig gerne lave personlige julehjerter til alle i min familie med specielle billeder der siger noget om dem, som de kan få sammen med deres pakker til jul. Her til aften fik jeg lavet en Tardis (fra Dr. Who) til min lillesøster.

  Keep up the good work! :D

  – Julie (litcomprime.com)

  1. Hej Julie
   Tusind tak for din ros og feedback! Jeg er rigtig glad for at siden inspirerer, både til at flette mine julehjerter og til at lave sine egne :-) Held og lykke og god flettelyst med dit ambitiøse julegave-projekt – jeg er sikker på din familie bliver rigtig glad. En Tardis er et fedt og anderledes motiv til et julehjerte – har du fået alle vinduerne med? ;-)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.